Dat fietsen gezond is, weten we allemaal. Juist in deze tijd van Covid-19, waarin we meer thuiswerken en meer stress ervaren, heeft fietsen een groot aantal voordelen. Welke dat zijn? Lees hieronder 5 redenen om vandaag nog op de fiets te stappen!

1. Minder stress, meer ontspanning

Fietsen laat je gelukkig voelen! Je hersenen krijgen een opkikker, je bent beter in staat je hoofd leeg te maken en laat je zorgen daardoor makkelijker even achter je. Omdat je buiten meer endorfine aanmaakt, en meer zonlicht ziet, leidt dit tot een ontspannen gevoel.

2. Hogere weerstand en ziekten voorkomen

Door meer beweging wordt de doorstroming van het bloed beter. Zo worden diverse afvalstoffen optimaal afgevoerd uit je lichaam. Daarnaast wordt je lichaam sterker, wat bevorderlijk is voor je immuunsysteem. Je lichaam is dan beter in staat virussen en griep af te weren. En je hebt een grotere kans om hart- en vaatziekten, maag- en darmklachten en diabetes type 2 te voorkomen. Daarnaast verlaagt fietsen een te hoge cholesterol.
Verschillende onderzoeken laten dan ook zien dat mensen die dagelijks naar werk fietsen aanzienlijk minder ziek zijn. En een goede weerstand, is in deze tijd wel zo handig!

3. Verbetering van conditie, spieropbouw en meer vetverbranding

Nu veel mensen thuiswerken, wordt er meer stilgezeten én zijn de coronakilo’s om de hoek komen kijken 😉 Fietsen is een goede manier om vet te verbranden. Een half uurtje per dag zet de vetverbranding al in gang. Dankzij de constante toename van je actieve spierweefsels gaat de vetverbranding ook ná het fietsen door! Een bijkomend voordeel van fietsen is dat de kans op blessures minimaal is, omdat je je spieren en gewrichten niet erg belast.

4. Goed voor de hersenen: beter concentratievermogen

Wanneer je beweegt, moet je hart harder pompen. Daardoor wordt automatisch de hersenactiviteit hoger. Ook de bloedcirculatie in de hersenen neemt bij sporten toe en de hersenen ontvangen meer zuurstof. Dit heeft meer scherpte, helderheid en een beter geheugen als resultaat. Een perfect begin van een efficiënte werkdag dus!

5. Gezondere nachtrust

Fietsen is een goede manier om beter en dieper te slapen. Bij regelmatig fietsen, wordt de tijd die je nodig hebt om in slaap te vallen korter én slaap je vaak langer. Daarnaast zal het buiten zijn zorgen voor een beter bioritme, waardoor je lichaam ’s avonds sneller moe is, waardoor je rustiger slaapt. En je uitgerust voelen, zorgt weer voor een betere weerstand, een beter humeur én verhoogt de werkefficiëntie.