• Specialist sinds 1948
  • 5.000+ verkooppunten
  • Nederlands design
  • Duurzaam materiaal
  • Gepassioneerd vakmanschap
Home » Fietsonderzoek: Moeders in Nederland op de fiets, hoe doen ze dat toch allemaal?

Fietsonderzoek: Moeders in Nederland op de fiets, hoe doen ze dat toch allemaal?

87% stapt bijna dagelijks met de kinderen en de boodschappen op de fiets omdat het leuk, gezond en duurzaam is, voor 80% is het dan ook de normaalste zaak van de wereld

Ouders in Nederland lijken het allemaal moeiteloos te kunnen: op de fiets, door regen en wind, met boodschappen en kinderen. Vooral toeristen kijken er met verbazing naar, ‘Hoe doen ze dat toch allemaal?’. Fietstassenmerk New Looxs deed samen met Bobike een online peiling onder ruim 300 moeders om antwoord te geven op deze vraag.

Voor bijna 80% van de deelnemers aan het onderzoek is fietsen met kinderen en boodschappen  de normaalste zaak van de wereld. Handig is het soms allemaal niet, geeft 42% toe. Toch stapt 87% van de moeders bijna dagelijks met kinderen en boodschappen op de fiets. Zij vinden dat het vooral voordelen heeft voor zowel zichzelf als voor de kinderen.

Kinderen vinden het leuker

Maar liefst 89% van de respondenten voelt zich namelijk blij en trots als ze met de kinderen de fiets zit. Daarnaast heeft ruim de helft van de moeders het idee dat de kinderen fietsen ook veel leuker vinden dan de auto.  De kinderen vinden het leuk om te zien wat er allemaal op straat te beleven is. Bovendien is 95% van mening dat, door kinderen al vroeg mee te nemen op de fiets, ze later ook veiliger deel zullen nemen aan het verkeer.

Gezonder, duurzamer en leuker

De fiets is een populair vervoersmiddel: 42% gaat zelfs vaker met de fiets en de kinderen weg dan met de auto. De belangrijkste beweegredenen zijn dat het gezonder, duurzamer en leuker is dan de auto nemen. Factoren als lastig parkeren, snel van A naar B komen en de brandstofkosten spelen een velen malen kleinere rol.

Best stoer en makkelijker dan gedacht

De helft van de moeders heeft een ‘gewone’ stadsfiets en een derde heeft een e-bike. De kinderen gaan in het stoeltje dat voor en/of achterop zit. De meeste fietsritjes zijn recreatief, naar de kinderopvang/school en naar de winkel. De boodschappen gaan in de meeste gevallen mee in de fietstas– of mand. Stoer? Ja, best wel, geeft 78% toe. Ook zegt driekwart dat het allemaal gemakkelijker is dan ze vooraf hadden gedacht.

Veel oefenen en zelfverzekerd zijn

Wat is nou het belangrijkste om veilig met de fiets, kinderen en tassen op pad te gaan? Een goede fiets (89%), veilige fietsstoeltjes en fietstassen (85%) en veel oefenen (50%) zijn de belangrijkste drie ‘trucs’ om het allemaal onder de knie te krijgen. Extra voorzichtig fietsen helpt volgens de meerderheid niet, wel geeft bijna de helft van de moeders aan dat zelfverzekerd zijn belangrijk is.

Meer weten? Bekijk hier de resultaten in cijfers.

Meer nieuws